Search
  • All Search Results
  • Books
  • Users
  • Groups
  • FAQs

KUĆA MOSTARSKOG KADIJE

Sjećanja skojevca, ilegalca i partizana By:
KUĆA MOSTARSKOG KADIJE

U pravoj poplavi raznih svjedočanstvenih štiva, koja bi da kažu svoj pravorijek o povijesnim događanjima na bh. tlu javlja se rukopis skojevca, danas čestitog sjedine, Ferida Buturovića Kuća mostarskog kadije. Rijetko kompleksno pitanje onih skojevaca i uopće boraca – antifašista, koji su poticali iz obitelji begovata, vjerskih učitelja i inače ulleme, u rukopisu Ferida Buturovića dobiva snažni proplamsaj, ne tek i samo svejdočanstvenog karaktera.

Ferid Buturović, dakle, ne svjedoči samo, on vrlo vješto formira u književnom smislu storiju od svakog događaja koji je u njegovom, kao i životima velikog broja antifašista u BiH, značio onu svijetlu stranu bh. povjesti, kada je ljudskost dokazivana jedinim logičnim putom - putom antifašističkog logiciranja i angažmana!

Ferid Buturović svoju knjigu natapa činjenicama osobne boračke epopeje, koja ga je vodila onim putovima svjetla protiv ugnjetavajuće fašističke tame, kojima je mladi Buturović želio hitati.

Međutim, to je upravo kvalitet Buturovićevog svjedočanstva. Pripovijedanja. Ferida Buturovića ne uzmiče pred krupnim temama i krupnim problemima proizišlim iz takve tematike. Njegova knjiga Kuća mostarskog kadije više je od svjedočanstva, čak više od proste memoaristike, ona ima gabarite jednog proznog omaža narodno-oslobodilačkom pokretu i antifašističkoj suštini angažmana svih boraca u ovom časnom pokretu otpora.

 

(Knjizevnik mr. sci. Gradimir Gojer: SVIJETLA STRANA BH. POVIJESTI)


This book will be available soon...
$4.99
Posts and Comments
To ensure optimal functioning, our website uses cookies. By using the website you agree to the use of cookies. More info
OK
Top of page
No Thumbnail Remove lqb4bf34a568475_1464362493.5943970680 978-3-7396-5737-0 Please choose a reason Please enter the place in the book. en en_US