Itivuttaka

Zo is het gezegd By:
Itivuttaka

De naam Itivuttaka betekent: “Zo is het gezegd.” Het werk bestaat uit 112 korte stukken. Volgens het commentaar zijn de suttas verzameld door de vrome lekenvolgelinge Khujjutāra. Zij was in het koninklijk paleis te Kosambi een dienares van koningin Samavati. Zij had het eerste niveau van heiligheid bereikt. De koningin kon het paleis niet verlaten om naar de leerreden van de Boeddha te luisteren. Daarom ging Khujjutāra in haar plaats. Wat zij van de Boeddha leerde, herhaalde zij voor de koningin en de andere vrouwen in het paleis. Zo zou het Itivuttaka zijn ontstaan. En wat zij in het paleis herhaalde, werd daar natuurlijk uitvoerig besproken.

In het Itivuttaka is hetzelfde idee zowel in proza als in vers verteld. Het schijnt dat het proza een verklaring is van de verzen.

      Wat de inhoud betreft omvat het Itivuttaka alle thema’s over de praktijk van de leer van de Boeddha, vanaf de basis t/m de gevorderde niveaus. Veel uitspraken staan alleen in het Itivuttaka en nergens anders in de Pali Canon. Als Khujjuttarā ze niet had onthouden en verder had verteld, was het weten over de leer armer geweest.


Posts and Comments
To ensure optimal functioning, our website uses cookies. By using the website you agree to the use of cookies. More info
OK
Top of page
No Thumbnail Remove Please choose a reason Please enter the place in the book. en en_US