Search
  • All Search Results
  • Books
  • Users
  • Groups
  • FAQs

Khuddhakapata

By:
Khuddhakapata

Het Khuddhakapāta is de tekst van kleinere passages. Het is het kortste boek van de Pali Tipitaka. Het is een compilatie van negen korte teksten. 

De meeste delen van het Khuddhakapata gelden als heel oud. Drie leerreden ervan, namelijk het Mangala-, Ratana- en Metta-sutta bevinden zich ook in het Sutta Nipata. De “drievoudige toevlucht” en “de tien regels” behoren eveneens tot de oudste delen van de leer van de Boeddha. En het Kumarapanha is een kort uittreksel uit het Sangiti-suttanta van Digha Nikaya nr. 33. Een deel van dit Sangiti-sutta, namelijk de negen Sattavasa, wordt vermeld in een inschrift van Asoka, en wel als Ariyavasani. Bovendien zijn de enkele delen van het Kumarapanha op veel plaatsen verstrooid in de Pitakas te vinden; zij behoren ongetwijfeld tot de oude leer van de Boeddha. Ook de “32 delen van het lichaam” komt men op andere plaatsen van de canon tegen. Het Tirokudda-sutta en het Niddhikanda-sutta zijn beide nergens anders in de canon aanwezig. Over de ouderdom ervan is niets bekend; maar er is geen reden om aan te nemen dat zij tot de jongere teksten behoren.

     Het werk is waarschijnlijk samengesteld in Sri Lanka. Zeven van deze teksten worden ook thans nog in de Boeddhistische cultus gebruikt en wel tijdens de Paritta-ceremonie. De teksten 1-4 zijn samengesteld in de vorm van formules. In de teksten 5-9 zien Seidenstücker en Winternitz oude gezangen van exorcisme. De teksten 5 en 6 worden als zeer gunstig beschouwd.


Posts and Comments
To ensure optimal functioning, our website uses cookies. By using the website you agree to the use of cookies. More info
OK
Top of page
No Thumbnail Remove Please choose a reason Please enter the place in the book. en en_US